Nyheder

Tør du gå til tandlægen andre steder end i Danmark?

De danske tandlægepriser er ofte udskældte og man hører også om, hvordan mange tager til udlandet for at få ordnet deres tænder. Hvad der desværre ikke bliver gjort opmærksom på, er alle de gange, det går galt, det gør ondt og det bliver dobbelt så dyrt.

Er det gambling at vælge en udenlandsk tandlæge?

I Dansk Tandlægeforening får de flere og flere henvendelser fra danskere, der er blevet fejlbehandlet i udlandet, hvor det efter turen til tandlægen gør mere ondt end generne inden. Henvendelserne går på, hvordan der kan klages eller søges erstatning efter tandbehandlingen uden for landets grænser, da tandlægeregningen ofte stiger til det dobbelte, da der både er blevet betalt for behandlingen i udlandet og herhjemme.

Der har også været konkrete sager fra patienter, der efterfølgende har måtte bruge både tid og penge på civile retssager mod den udenlandske tandlæge. Derudover har der også været patienter, der har måtte køre deres sager via udenlandske advokater i flere år. Dette kunne have været sparet ved at vælge en dansk tandlæge – og selvom de danske tandlæger også kan lave fejl, er du bedre sikret, da vi i Danmark har et særligt klagesystem for den almene voksentandpleje og en ordning med patientskadeforsikring. For vælger man behandling i udlandet, og skulle der ske et hændeligt uheld eller en fejlbehandling, er det for egen risiko og regning.

Din tandsundhed er ligeså vigtig som din generelle sundhed

Du kan sammenligne din tandlæge med din almene praktiserende læge – for den skifter du vel ikke ud hver gang eller ville skifte ud med en udenlandsk læge, vel? De fleste danskere har typisk den samme praktiserende læge i mange år af gangen og ofte er det familielægen, som vi bliver hos. For vi kan godt lide, at lægen kender os, vores generelle helbredssituation, jobsituation og lignende. Hvorfor har vi så ikke samme holdning til tandlægen?

Ofte i medierne rådes der til, at folk bør skifte tandlæge oftere end de gør. Men hvorfor skal du skifte en tandlæge ud, som du har tillid til og som kender dig og dine tænder? Hvis du har brug for en række behandlinger over en længere periode, kan du med fordel have den samme tandlæge i hele behandlingsforløbet, da tandlægen vil have en bedre overblik over, hvilken tandbehandling du kan og har behov for.

Det kan være, at du som hjemvendt dansker ikke kan huske, hvem din tandlæge var eller måske har din tandlægeklinik lukket imens du var i udlandet. I så fald, kan du finde en ny tandlæge her. Du bør også skifte tandlæge, hvis du ikke synes, at din nuværende tandlæge lever op til dine forventninger eller, hvis du ikke har tillid til dem. Dine tænder og tandsundhed er en tillidssag, hvor du skal være sikker på at få den rette behandling til den rette pris.